DEMO DAY-WINNAAR STAENIS WIL MET CHAPEROOSTER DE CONSERVATIEVE BOUWSECTOR INNOVEREN

Start it @kbc

Friday 19 January 2018

DEMO DAY-WINNAAR STAENIS WIL MET CHAPEROOSTER DE CONSERVATIEVE BOUWSECTOR INNOVEREN

“PAMPERS, BIC, GYPROC: IN DAT LIJSTJE WILLEN WE OOIT STAAN”

Staenis won eind 2017 de pitchwedstrijd Demo Day. Een mooie prestatie van de start-up in de bouw, maar de ultieme ambitie reikt nog een pak verder. “We hopen dat het Staenis-rooster ooit echt een begrip wordt. Zoals iedereen Pampers zegt tegen luiers, Bic tegen een balpen of Gyproc tegen gipsplaten.”

Staenis ging op de Demo Day in november 2017 aan de haal met de Start it @KBC Award. Co-founder Daisy Bohyn troefde 15 andere start-ups af in de pitchwedstrijd. Tot haar eigen grote verbazing. “Wij maken met Staenis chaperoosters voor de bouw. Een atypisch product, en ook geen sexy product. Maar blijkbaar heb ik toch kunnen uitleggen wat er zo vernieuwend en zo handig is aan het rooster.”

Een onnodige opstoot van West-Vlaamse bescheidenheid, want Daisy en haar co-founder Tom Verstaen (die zijn naam aan de start-up gaf) zijn ervan overtuigd dat Staenis het potentieel heeft om de bouwsector grondig te innoveren. “Ons rooster is eigenlijk het allereerste product dat chappen – een dekvloer leggen - voor iedereen toegankelijk maakt. Zelfs handige harry’s die hun huis zo goed als volledig zelf (ver)bouwen, wagen zich zelden of nooit aan de chape. Te moeilijk, alleen weggelegd voor professionals, denken ze. Maar dat klopt niet.”

Het kunststofrooster dat Staenis ontwikkelde, verdeelt de ruimte in vierkante vlakken van 0,25 vierkante meter. Aan de zijkanten en in de hoeken kan het rooster versteld worden. Chappers moeten het rooster in elkaar klikken, de juiste hoogte regelen, het rooster vullen met het chapemateriaal, stevig aanstampen, vlak slepen en op het einde polieren. That’s it. Het rooster blijft gewoon zitten, de kunststof roest of rot niet.

 

Aangezien de reputatie van Staenis staat of valt met de kwaliteit van de gelegde chape, staan Tom en Daisy erop om hier toch nog een kleine disclaimer te plaatsen. “Je moet natuurlijk de instructies nauwgezet volgen, en bij de minste twijfel contact met ons opnemen. Ja, ons rooster maakt chappen eenvoudig, maar je moet het wel op de juiste manier gebruiken.”


Kampioenen

Daisy mag zich dan ondertussen gekroond hebben tot pitchkampioen, Tom schopte het in 2017 tot Belgisch kampioen tegelzetten. Hij weet dus als geen ander hoe belangrijk een goede chape is. “Een slechte chape geeft gegarandeerd miserie. Barsten of blazen. En dan zit er soms niets anders op dan de boel helemaal terug open te breken en opnieuw te beginnen. Als er dan al een tegelvloer bovenop ligt, wordt dat een hele dure grap.”

Tom vroeg zich af waarom er geen chape geplaatst kon worden met een rooster? Eenvoudiger te plaatsen, beter voor de vlakheid van de chape, en goed mogelijk dat er zich en cours de route nog meer voordelen zouden manifesteren.

Hij klopte aan bij Daisy, met wie hij al sinds de lagere school bevriend is. Zij studeerde voor interieurarchitecte, de ideale co-founder om een start-up in de bouw uit de grond te stampen. Hij de werf, zij de tekentafel. “(lacht) Het enige probleem was dat ze maar bleef studeren. Had ze haar diploma architectuur, dan ging ze er nog een paar jaar productdesign bijdoen. Maar goed, dat komt nu bijzonder goed van pas.”


100% Belgisch

Staenis werd opgericht in december 2016. Jaar één was een jaar vol sleutelen en testen, tot het rooster helemaal goed zat. “Verschillende vormen, verschillende afmetingen, verschillende materialen, testen met alle mogelijke soorten chape. Eindeloos tekenen en prototypes bouwen, alles nog maar eens door de 3D-printer jagen tot het rooster er weer een beetje beter uitzag dan de vorige versie.”

“De start-ups die hier in Kortrijk samen met ons zijn begonnen, staan allemaal al veel verder dan wij. Dat is het voordeel aan een tech start-up: je ontwikkelt je software en na drie, vier maanden begin je te verkopen. Je kan je product gaandeweg blijven verbeteren. Eén update, en de klanten zijn weer helemaal mee. Bij een fysiek product is dat anders. De productie is zo duur dat je daar pas aan begint als je product helemaal goed zit.”

 

Het Staenis-rooster is nu “klaar”, voor zover een product ooit klaar is. Het is uitvoerig getest én goedgekeurd, het is beschermd met drie patenten, en het is na bijna een jaar ontwikkeling in productie gegaan. “Iedereen zei ons dat we naar China moesten gaan voor de productie, véél goedkoper dan hier. Maar dan ben je niet alleen de controle kwijt, je moet je product dan ook nog eens tot in België krijgen. We zijn heel blij dat we uiteindelijk hebben gekozen voor een spuitgietbedrijf en een matrijzenbouwer vlakbij. Als er een probleem is, staan we letterlijk 10 minuten later bij de producent. De bedrijven denken echt mee, en zijn bereid om mee te investeren en mee te groeien met Staenis.”
 

Innoveren in een conservatieve sector

In West-Vlaanderen hebben de nuchtere en bescheiden start-ups nog wat meer aanmoediging nodig dan elders om hun ambities op tafel te leggen. Maar als ze echt mogen dromen, dan willen Daisy en Tom een begrip worden “Zoals een Bic. Of Pampers. Of in de bouw: Gyproc. Merknamen en producten die samenvallen. Of het nu balpennen, luiers, fototoestellen of gipsplaten zijn. Geen chaperooster, maar een Staenis-rooster.”

Stap één is het introduceren van het chaperooster in de bouw. En dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. “De bouwsector is conservatief. Technologie brengt daar wel een beetje beweging in, maar die evolutie gaat traag. Iedereen houdt vast aan zijn eigen, beproefde methode. Probeer chappers die al 35 jaar op dezelfde manier chape leggen er maar eens van te overtuigen dat een rooster hun werk eenvoudiger en efficiënter maakt. ‘Eerst zien en dan geloven!’”

“We richten ons nu in de allereerste plaats op chappers, tegelzetters en aannemers. We hebben een paar believers nodig, een paar early adopters die ambassadeur willen zijn voor het Staenis-rooster en de bouwsector op sleeptouw willen nemen. Ons chaperooster wérkt, dat weten we. We moeten gewoon de kans krijgen om het te tonen.”

Een uitvinding die chappen – een stiel die totnogtoe voorbehouden leek voor professionals – toegankelijk maakt voor het brede publiek van doe-het-zelvers, is dat geen oorlogsverklaring aan de beroeps-chappers? “Helemaal niet”, benadrukken de founders van Staenis. “Chappers verzuipen nu al in het werk, het duurt soms maanden om er één te pakken te krijgen. Met ons rooster willen we zowel het werk van de chappers vergemakkelijken, als mensen zonder ervaring toelaten om zelf een kwaliteitsvolle dekvloer te plaatsen.”

 

West-Vlamingen terughalen

Daisy en Tom komen allebei uit een familie van zelfstandigen. Ze wisten waar ze zich aan mochten verwachten als nieuwbakken ondernemers. “Hard werken, vertrouwen winnen, geduld hebben. We hebben ook heel veel gehad aan Start it @KBC. De eerste maanden hebben we letterlijk élke workshop gevolgd, en hebben we elke expert de oren van het hoofd gevraagd. We hebben ook dankbaar gebruik gemaakt van het netwerk van Start it @KBC, van het sneeuwbaleffect. Expert X stuurt je naar expert Y, die nog meer afweet van een specifiek onderwerp, en zo doe je steeds meer kennis op.”

 

Nu huist Staenis nog aan de Broelkaai in Kortrijk, maar binnenkort verhuist de West-Vlaamse hub van Start it @KBC naar de gloednieuwe Hangar K. “We hadden ook voor Gent kunnen kiezen. Dat is ongeveer even ver van waar we wonen. Maar los van de mobiliteitsproblemen die je hier amper hebt, vinden we het ook jammer dat zoveel West-Vlaamse start-ups naar Gent verhuizen. Of zelfs naar Antwerpen of Brussel. Hopelijk slaagt Start it @KBC erin om met Hangar K die West-Vlaamse start-ups hier te houden. Of ze terug naar huis te doen keren.”

Staenis wil alleszins een blijver zijn. Hoewel hij veel plezier heeft beleefd aan een kort zijsprongetje naar de bouw – “er moet natuurlijk wel een béétje geld binnenkomen” - kan Tom zich na één jaar ondernemerschap al geen terugkeer naar de werf meer voorstellen. En ook Daisy heeft bij haar eerste werkervaring meteen de smaak van het ondernemerschap te pakken. “Wie weet starten we ooit nog een bedrijf. (lacht) Maar dat krijgt dan wel mijn naam.”