Start it Podcast #1: Sympl

Startit Admin

Monday 19 February 2018

Start it Podcast #1: Sympl

Een goed idee omzetten in een succesvol bedrijf, dat is de missie van Start it @KBC. En hoe kunnen we starters beter op weg helpen, dan ze onder te dompelen in de verhalen, de ervaringen en de geleerde lessen van zij die hen voorgingen? Met deze gloednieuwe podcast laten we telkens een inspirerende entrepreneur aan het woord, die vertelt over zijn eigen avonturen als startende ondernemer.

 

Beluister de volledige podcast hier:

Abonneer op Soundcloud en iTunes !

 

In deze eerste aflevering kijken we binnen bij het digitale rekruteringsbedrijf Sympl. Daarvoor hebben we Steven Pyck uitgenodigd, die het bedrijf samen met vennoot Mark Herman en de steun van Start it @KBC, twee jaar geleden uit de grond stampte. Hun startup-verhaal is er een van zoeken, proberen en durven knopen doorhakken.

 

Welkom Steven! We zullen je eerst even voorstellen aan de luisteraars. Wat moeten ze weten over jou, wie is Steven Pyck precies?

 

Steven Pyck: Ik ben een 46-jarige Antwerpenaar, met ondertussen een carrière van een kleine 20 jaar in verschillende bedrijven. Ik werkte zowel bij grote corporates als Unilever, Telenet en Russell Reynolds, als bij kleinere kmo’s zoals Proxis en Club. Ik hield me vooral bezig met de financiële kant, met IT, alles wat met het digitale te maken had en een stukje rekrutering. Vanuit die ervaring besloot ik twee jaar geleden met Mark Herman, al lang een heel goeie vriend, een bedrijf in online rekrutering op te starten: Sympl.

Het doel van Sympl is duidelijk: we willen bedrijven in contact brengen met kandidaten, maar alles gebeurt digitaal. Wij zien kandidaten nooit in levenden lijve. We willen zo snel mogelijk mensen screenen en tijd besparen voor zowel de ondernemer als de kandidaat. Omdat we alles digitaal doen, kunnen we kandidaten sneller helpen en beter behandelen. Zo geven we aan elke kandidaat feedback waar hij mee verder kan, iets wat in deze sector zelden gebeurt.

 

Was het huidige concept van Sympl ook jullie initiële idee?

 

Pyck: Nee, helemaal niet. We wilden aanvankelijk iets doen met online learning. Ons idee was: mensen hebben nu eenmaal nood aan training, het leren van skills. En dus keken we naar beroepsordes, zoals advocaten en geneesheren, beroepen waar mensen een vastliggend aantal studiepunten moeten behalen. Die opleidingen zouden online veel efficiënter kunnen verlopen. Maar goedkeuring krijgen van die ordes, bleek quasi onmogelijk. We zijn terecht gekomen bij jobopleidingen, gingen spreken met interimkantoren en hebben toen een klik gemaakt: we moesten het breder zien en ons richten op rekruteringen. We kregen uiteraard te maken met alle voorspelbare tegenkantingen. “Online gaat zoiets nooit lukken!”, kregen we te horen. “In een camera praten? De Belg is daar niet klaar voor.”

 

Welke rol speelde Start it @KBC in die beginfase?

 

Pyck: We zochten een locatie waar we ons goed voelden en waar we meteen ook konden leren uit de ervaringen en kennis van anderen. Bij Start it @KCB vonden we een vaste stek met gelijkgestemden, waar heel wat te leren viel. Ook al hadden we zelf al behoorlijk wat ervaring, het is ongelooflijk hoeveel je kunt opsteken van enthousiaste twintigjarigen. Dat aanbod was voor ons het belangrijkste. Mensen met dezelfde problemen en issues, hebben ons heel erg geïnspireerd. Onze mentor Jan De Meester was ook een geweldige bron van advies en inspiratie. Er is binnen die community heel wat waar je gebruik van kunt maken, maar je moet er zelf wel achteraangaan – dat is een deel van de challenge.

 

Als je nu terugkijkt op die beginperiode, zijn er dan dingen die je anders zou doen?

 

Pyck: Ik zou sneller proberen te zijn. We zijn destijds te voorzichtig geweest, hebben te lang gewacht met dingen uit te proberen. Een voorbeeld: wij namen alleen mensen aan als we 100% zeker waren dat we ze 6 maanden lang zouden kunnen betalen. Soms moet je gewoon meer durven. Ik denk dan aan een quote van Reid Hoffmann, die ooit zei: “Als je site live gaat en hij ziet er perfect uit, heb je te lang gewacht”. Snelheid is ontzettend belangrijk en als startup heb je de luxe om snel te kúnnen handelen. Je kan snel op je bek gaan, maar ook heel snel leren.

 

Wat later zette je de stap naar funding. Was dat nodig om risico’s te kunnen nemen?

 

Pyck: Sympl had funding nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Ik had al wat ervaring met het zoeken naar fondsen uit het verleden en was vastberaden om het nu veel sneller aan te pakken, maar dat bleek moeilijker dan gedacht. Want alle clichés over funding kloppen. Ja, er is heel wat geld te vinden. Maar je moet er wel 9 tot 12 maanden op wachten. En ja, je krijgt 30, 40 of zelfs 50 keer het deksel op de neus. Maar op een gegeven moment voel je dat veranderen. En dan denk je aan het verhaal van Google, die meer dan 300 pitches nodig hadden om een ‘ja’ te krijgen.

Ik denk dat we Sympl een keer of 40 gepitcht hebben. Het belangrijkste in de hele funding zoektocht, is ervoor zorgen dat je met mensen aan de praat geraakt. Door op pitch events aanwezig te zijn, door je netwerk te gebruiken, door via-via geïntroduceerd te worden en relaties op te bouwen. En eens het zover is: door met veel zelfvertrouwen het gesprek aan te gaan, er rotsvast van overtuigd dat je met een som geld op zak weer zou vertrekken - ook al weet je natuurlijk dat die kans redelijk klein is.

 

 

Extra links en info:

 

Lees meer over hoe sympl online rekruteren mogelijk maakt op de Start It @KBC blog of op www.sympl.be.

 

Sympl werd opgericht door Steven Pyck en Mark Herman en kreeg onder meer steun van het KBC Start it Fund, Ark Angels Activator Fund en business angels van BAN Vlaanderen.

 

Enkele van de belangrijkste klanten van sympl zijn KPMG BelgiumProAllianceCiret BeneluxContactlens StudioAcctiveLifePowerYuki en Tiberghien Advocaten.

 

Meer weten over Reid Hoffmann? Ontdek alles over zijn werk op www.reidhoffman.org of volg hem op Twitter.


Do you want to know how entrepreneurs deal with money, sales, marketing and building a team? Subscribe now to our podcast on Soundcloud and iTunes and stay tuned!