Start it @SXSW: Voornaamste inzichten op een rij

Start it @kbc

Friday 17 March 2017

Start it @SXSW: Voornaamste inzichten op een rij

SXSW (voor sommige Belgen beter bekend als ‘South by Southwest’, voor Texanen als ‘South by’) is één van de grootste en beste tech- & mediafestivals ter wereld. Start it @kbc founders Katrien en Lode gaven me de eerste 3 relevante highlights. Short and sweet, maar geen zorgen: binnenkort gaan we er dieper op in dus stay tuned!  
 

#1 Start-ups & Corporates: don’t jump right into bed! 
 

Geef toe: om nieuwe businessmodellen te ontwikkelen, moeten corporates dringend de start-upmentaliteit integreren. Heel weinig grote bedrijven hebben dat.

Anderzijds hebben kleinere bedrijven geen resources om volledige interne innovation labs op poten te zetten, laat staan ze te bemannen. De markt scannen op start-ups die in hun sector innoveren gebeurt al evenmin. 

Waar corporates vooral gericht zijn op IP en exclusiviteit, legt de doorsnee start-up zich eerder toe op snelheid en de ‘lean and mean’ aanpak. Dat verschil vertaalt zich naar bijvoorbeeld de interne communicatie: als start-up communiceer je dikwijls via Slack, maar probeer die grote onderneming daar maar eens van te overtuigen. Slack? Seriously? Let’s start with a landline. 

Hoe je deze twee werelden met elkaar verzoent? En dat op een vlotte manier, met respect voor beide partijen? Je leest het de komende weken. 


#2 Artificial Intelligence & ethics: Al Gorithm for president! 
 

Artificiële intelligentie boomt zoals nooit tevoren, al is niet iedereen blij met haar opkomst. De technologie kan veel processen optimaliseren, maar dreigt ook de werkloosheid naar ongekende hoogten te stuwen. Of AI dan een zege en vloek tegelijk is? Op SXSW klinkt het optimistische credo: artificiële intelligentie heeft het enorme potentieel échte problemen op te lossen en de mensheid een ferme stap in de goede richting te laten nemen. Kijk maar naar de Amerikaanse ziekenhuizen, waar menselijke fouten nu nog tot de voornaamste oorzaken van overlijden behoren. 

In het zonovergoten Austin klonken nog de woorden dat ‘computers zijn uitgevonden om bepaalde handelingen beter te verrichten waarin mensen eigenlijk niet goed in zijn’.

Conclusie? Het vraagstuk rond AI is geen nieuwigheid. Maar laten we vooral evalueren hoe we deze nieuwe technologie alle kansen kunnen geven. En tegelijk moeten we een ethisch debat opstarten en bepalen waar de grenzen zijn.  
 

#3 We hebben meer vrouwen in tech nodig 
 

Dat Start it @kbc vrouwelijk ondernemerschap actief promoot, is geen geheim. Ook over de grote plas wordt steeds meer gehamerd op het belang van vrouwen in tech. Aan argumenten geen gebrek. ‘Fortune 500 companies ran by women have on average 225% more returns than companies lead by men’, zo luidde het statement in de sessie ‘Why women in tech matter’.

Minstens zo opvallend was een van de panelleden, Niamh Scanlon. Deze Ierse tiener leerde op negenjarige leeftijd coderen en is initiatiefnemer en -trekker van het in Dublin gevestigde CoderDojo voor meisjes!

Smaken deze topics naar meer? Houd onze blog in de gaten, want binnenkort vind je hier meer en uitgebreider leesvoer terug!